Filter je keuze

Filtertype:

TOPS en DPD Duurzame partners

Duurzame partners

Bij TOPS zijn we ons ten alle tijden bewust van het belang van schone lucht. Binnen en buiten. Wij vervoeren jaarlijks een groot aantal pakketten waarbij uitstoot uiteraard een noodzakelijke bijkomstigheid is.

Om te zorgen dat het vervoer van onze producten zo schoon mogelijk gebeurt werken we met DPD Nederland. Daar wordt gewerkt aan zero emissie in 2040. Dat is 10 jaar eerder dan volgens het klimaatakkoord zou moeten. Omdat we zeer geïnteresseerd zijn in de te nemen stappen gaan we in gesprek met Peter Tuijtelaars, Compliance & Sustainability Coördinator bij DPD Nederland.

Peter werkt sinds 2008 bij DPD Nederland waar hij verantwoordelijk is voor het naleven en implementeren van de duurzaamheidsbelofte en de bijbehorende stappen. Wat is zijn drijfveer?

“Ik ben enorm gedreven vanuit het besef dat het maken van de juiste keuzes een grote impact heeft op de wereld van nu en van morgen. In mijn vak blijf je je verdiepen in de materie met als gevolg verschillende eye openers waardoor je weet dat je eigenlijk maar twee opties hebt: reduceren en compenseren. Mijn inzet is ingegeven door het idee om volgende generaties ook de kans te geven om gezond ouder te worden.”

Dat klinkt goed, reduceren en compenseren van CO2. Hoe ziet dat eruit in de praktijk?

“Sinds 2012 compenseren we, zonder extra kosten voor de klant, onze uitstoot middels projecten zoals energie op te wekken met windmolens en met het omzetten van biogas naar elektriciteit. En we vangen CO2 af door bomen te planten, veel bomen.

Het reduceren gaat over verschillende lagen. Eerst is het optimaliseren van routes de manier om uitstoot drastisch te verminderen. Als nummer 1 pakketvervoerder via de weg in Europa hebben we een groot netwerk van depots in veel landen. In totaal ontstaat 75% van de CO2 uitstoot op die (inter)nationale routes. Dat heeft geleid tot het kostbare besluit om ervoor te zorgen dat vanaf 2030 minimaal 35% van de vrachtwagens op biobrandstof rijden. Anders halen we onze ambitieuze doelen niet. Vanaf hetzelfde jaar rijden alle bezorgbussen elektrisch.”

Duurzaamheid gaat over meer dan CO2, welke andere topics hebben jullie?

“Om te beginnen is er het ISO14001 certificaat. Dat is de basis. Van toeleveranciers verwachten we een doeltreffende aanpak en oplossingen voor end of life cycle in de zin van hergebruik en recycling. Onze inkoopvoorwaarden zijn daarop gestoeld. En dat geldt ook voor onze gebouwen, naast de wettelijke verplichting investeren wij in circulariteit en duurzaamheid. Een duurzame samenleving gaat ook over maatschappelijke thema’s. Zo investeren wij in onze closer communities pijler en dragen we ons steentje bij aan onder andere de Europese voedselbanken.

Wat is jullie dichtstbijzijnde doel en wordt het gehaald?

“Nog even en het is 2025. In dat jaar willen we uitkomen op 30% minder uitstoot dan in 2013. In 2019 hebben we dat doel voortijdig gehaald. Door de extra pakketten tijdens de pandemie is het percentage nu 24%. We hebben nog een paar jaar om ons doel opnieuw te halen en dat gaat lukken.

Gelijktijdig willen we ook emissievrij rijden in de 45 grootste steden in Nederland. We werken aan smart urban deliveries. In Rotterdam en Den Haag monitoren we bijvoorbeeld de luchtkwaliteit constant (PM2.5) en passen onze snelheid en beweging daarop aan. Dat project heet Breathe. Door samen te werken met het ministerie van Infrastructuur en Waterschap heeft Breathe de potentie om een substantiële bijdrage te leveren aan een gezonder en duurzamer Nederland.”

Meer weten?

Meer informatie over de ambitie van DPD om de groenste pakketbezorger van Europa te zijn lees je hier.

Wil je meer weten over project Breathe? Klik dan hier.

Geschreven door Elmo
Marketing Manager bij TOPS Luchtfilters