Filter je keuze

Filtertype:

Luchtfilters voor elektronica­productie

Luchtfilters voor elektronicaproductie

Bij de productie van elektronica is het grootste gevaar statische lading. Fijnstof voorkomen is dus een must.

Een manier om elektronische producten te beschermen is door gebruik te maken van een clean room. Dit is een ruimte met extra voorzorgsmaatregelen om de risico’s van statische lading te voorkomen.

Om een volledig statische lading vrije werkomgeving te creëren moet er worden voldaan aan bepaalde eisen. Zo moet de statische lading worden afgeleid via de vloeren door middel van speciale matten en kleding. Ook moet de luchtkwaliteit voldoen aan hoge eisen. Fijnstof is namelijk schadelijk voor de kleine onderdelen van de elektronica en kan een statisch gevaar vormen.

Om aan deze strenge kwaliteitseisen van de lucht binnen een clean room te kunnen voldoen, moet er gebruik gemaakt worden van filters met een minimale classificatie van ISO ePM1 70% of hoger. Het percentage kan oplopen tot een minimum van 90% en is geheel gebaseerd op de locatie van de productiehal. Voor alle classificaties biedt TOPS verschillende soorten filters aan die gemaakt zijn van kwalitatief goede materialen en voldoen aan de Europese norm. Zoals bijvoorbeeld onze hoge classificatie HEPA-filters, compactfilters en Nanowave zakkenfilters.

Welke filters in een situatie gebruikt moeten worden, is te bepalen aan de hand van de richtlijnen van Eurovent. Verschillende ruimtes zijn onderverdeeld in SUP 1 tot en met SUP 5. Elektronica valt onder de zogenoemde SUP 1. In deze tabel is te zien in welke situatie welk filter wordt geadviseerd op basis van de Eurovent richtlijn.

Het is een industriële toepassing waarbij er hoge hygiënische eisen zijn. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen wat de “Outdoor air quality” is in jouw omgeving. Dit kan ODA 1, ODA 2 of ODA 3 zijn. Op basis hiervan wordt bepaald wat de minimale kwaliteit van het filter moet zijn. De “Outdoor air quality” kan onder andere gemeten worden met behulp van een luchtmeter.

Heb je vragen? Marleen helpt je graag met professioneel advies.
Stuur een e-mail of bel naar 040 – 204 54 06.

Indrukwekkende cijfers

TOPS Luchtfilters staat iedere dag voor je klaar. Met een aantal cijfers krijg je een overzicht van wie TOPS is.


 • 40
  +

  Jaar ervaring


 • 100000
  +

  Producten op voorraad


 • 2500
  +

  Filters per dag verzonden


 • 25
  +

  Specialisten in dienst