Luchtfilters voor Scholen
Meest gebruikte luchtfilters
Een selectie van veelgebruikte luchtfilters in het onderwijs. Er zijn verschillende typen filters mogelijk.
Luchtfilters voor Onderwijsinstellingen
De krantenkoppen over ventilatie op scholen zijn maar op één manier te interpreteren: het is niet op orde. Met de pandemie als aanleiding is grondig werk gemaakt van het in kaart krijgen van de zwakke scholen op het gebied van verse lucht. Heel goed dat dit wordt aangepakt, met uiteindelijk een enorme bijvangst: beter ventileren = beter concentreren.
Concentratie is de sleutel naar prestaties van zowel leerlingen als docenten. Een goede luchtkwaliteit heeft direct invloed op de concentratie bevorderen en de productiviteit. Scholen hebben er belang bij om een goed binnenklimaat te creëren.
De cijfers
Aangezien kinderen en jongeren het grootste deel van de dag op school zijn, is het wenselijk dat er aandacht is voor de luchtkwaliteit in klaslokalen. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs blijkt dat op meer dan een kwart van de scholen de ventilatie te wensen over laat*. Zeker een half miljoen leerlingen en onderwijzend personeel ondervinden daar dagelijks last van.
Ruim 600 scholen hebben in 2021 budget gekregen vanuit het ministerie om het binnenklimaat te verbeteren. Het daaraan besteedde bedrag van 365 miljoen euro valt bijna in het niet bij de 1,6 miljard euro** die nog nodig is om alle scholen van Nederland te voorzien van goede ventilatie. Scholen zijn daar primair zelf verantwoordelijk voor.
*rapportage augustus 2021
**onderzoek van het ministerie van Onderwijs
Filterklasse bij intensief gebruik
Regelmatig onderhoud aan het ventilatiesysteem en gebruik van filters met de juiste filterklasse betekent een betere binnenluchtkwaliteit. Voor alle onderwijsinstellingen wordt minimaal filterklasse ePM1 50% geadviseerd. Deze filters zijn in staat om fijnstofdeeltjes uit de lucht te halen.
De gewenste of geadviseerde binnenluchtkwaliteit en de huidige buitenluchtkwaliteit bepalen de minimale filterklasse van het filter. Vanuit Eurovent is een systeem ontwikkeld waarbij verschillende ruimtes in vijf verschillende SUP klassen verdeeld worden. Onderwijsinstellingen vallen volgens dit systeem in SUP klasse 2. Volgens Eurovent zijn het namelijk ruimtes met een permanente bezetting. Er is één hogere SUP klasse, maar dit is voor onder andere ziekenhuizen met hele strenge eisen.
Als de SUP klasse bekend is, is het belangrijk om te kijken naar de buitenluchtkwaliteit in de regio. Afhankelijk van de buitenluchtkwaliteit wordt het gebied ingedeeld in ODA 1, 2 of 3. ODA staat voor “Outdoor air quality”. De buitenluchtkwaliteit kan bepaald worden met behulp van een luchtmeter. In deze tabel staat per ODA klasse het geadviseerde luchtfilter weergeven.
Meten = weten
Een eerste stap naar een gezond binnenklimaat is monitoren wat de CO2 waarden zijn in een ruimte. Sinds februari 2022 zijn CO2 meters verplicht in alle klaslokalen op basisscholen en middelbare scholen in Nederland. Een CO2 meter meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, uitgedrukt in PPM (parts per million). Aan de hand van de CO2 waarden in een ruimte kan er actie worden ondernomen. Bij een waarde van 800 of hoger is het noodzakelijk dat er beter wordt geventileerd in de ruimte. Bij een PPM van 1200 en hoger ontstaan er gezondheidsklachten.
Gezonde generaties
Wij werken als bedrijf mee aan het project ‘Leren ventileren’. We willen ons aandeel nemen in het zorgdragen voor gezonde generaties. Jongeren brengen aanzienlijk veel tijd binnen door. Dan is het extra van belang dat ze constant toegang hebben tot verse lucht. Het is een sleutel in hun ontwikkeling.
Heb je vragen? Marleen helpt je graag met professioneel advies.
Stuur een e-mail of bel naar 040 – 204 54 06.
Indrukwekkende cijfers
Tops Luchtfilters staat iedere dag voor je klaar. Met een aantal cijfers krijg je een overzicht van wie Tops is.
-
45
Jaar ervaring
-
100000
Producten op voorraad
-
2500
Filters per dag verzonden
-
25
Specialisten in dienst