Filter je keuze

Filtertype:

De ISO16890 normering

Sinds eind 2016 is er de ISO 16890 norm voor luchtfilters. Deze ISO-norm is de internationale norm voor het testen en classificeren van luchtfilters en vervangt de EN 779:2012 norm. Na een overgangsfase van 18 maanden is de ISO 16890 norm al enige tijd de standaardnorm.

Wat is de ISO16890 norm?

ISO 16890 bepaalt hoe een luchtfilter wordt gekozen. De ISO 16890 norm richt zich op de grootte van fijnstofdeeltjes (ook wel PM genoemd) in plaats van op filterprestaties. Het voordeel: een praktischer en realistischer criterium dan de theoretische EN 779:2012.

Filterefficiëntie zal worden bepaald op basis van de groepen PM1, PM2,5 en PM10. Deze geven de verschillende groottes van fijnstofdeeltjes aan. Deze indeling is gelijk aan de groepen die gebruikt worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere autoriteiten. Op basis van deze groepen is het voor gebruikers makkelijker om een passende luchtfilter te selecteren op basis van het praktijkgebruik.

ISO 16890 classificeert luchtfilters in 4 groepen (bekijk de tabel). De voorwaarde voor iedere groep is dat een filter, zowel in geladen en ontladen status, minimaal 50% van de desbetreffende deeltjesgrootte opvangt.

Als een filter meer dan 50% van de PM1 deeltjes afvangt, zal het geclassificeerd worden als een ISO ePM1 filter. Daarnaast zal de procentuele efficiëntie vermeldt worden binnen de groep. Dit percentage wordt afgerond op 5%.

Vangt een filter minder dan 50% van de deeltjes op van PM10, dan zal het als ISO grof geclassificeerd worden. Het percentage zal de efficiëntie op deeltjes groter dan 10 µm weergeven. Een filter die in meerdere groepen meer dan 50% efficiëntie behaalt, zal in alle betreffende groepen geclassificeerd worden.

Wat betekent dit voor jou als gebruiker?

Met betrekking tot de keuze voor een bepaald filter zal het praktijkgebruik bepalend zijn. Daarnaast is de efficiëntie van een filter transparanter voor iedereen. Er wordt namelijk geen filterklasse meer vermeld, want dat zegt de meeste gebruikers weinig. In plaats daarvan wordt duidelijk vermeld hoeveel procent van een bepaalde deeltjesgrootte door een filter wordt opgevangen.

Bekijk de infographic over de transitie van de EN779 naar ISO16890 norm.

Infographic bekijken