Filter je keuze

Filtertype:

Bouwen aan schonere lucht

Onderzoek luchtkwaliteit

Feit: 80% van het fijnstof dat een mens binnenkrijgt, ademt hij thuis in. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. In maar liefst ca. 15 procent van de onderzochte huizen wordt de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie overschreden. Alle reden om al bij de bouw van een woning in te zetten op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit.

Een jaar lang deden TNO en het Inhome Air Quality Consortium onderzoek naar de luchtkwaliteit in ruim honderd Nederlandse woningen. Tussen individuele woningen blijken er aanzienlijke verschillen te zijn, wat onder meer te verklaren is door de woonomgeving, de manier van koken en het branden van kaarsen en kachelhout. Ventilatie is hier het sleutelwoord. De onderzoekers adviseren om het bouwbesluit aan te scherpen, zodat nieuwbouwhuizen een goede installatie krijgen voor zowel de afvoer van vervuilde (kook)lucht als de aanvoer van frisse lucht. Nieuwgebouwde huizen zijn nu vaak luchtdicht.

Beter binnenklimaat

Bouwbedrijven en ontwikkelaars pakten die handschoen al eerder op en schakelen langzaam maar zeker over op hightechoplossingen voor een beter binnenklimaat. Thuis en op het werk – de plekken waar we de meeste tijd doorbrengen – is verse lucht het meest van belang. Sinds kort wordt in sommige nieuwbouwprojecten gebruik gemaakt van sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Door meting en melding is direct duidelijk wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Bestaande techniek wordt uitgebreid en verfijnd, zodat straks ook bijvoorbeeld huisstofmijt en pollen worden meegenomen in de metingen. Filters worden doorontwikkeld en vangen steeds kleinere deeltjes op.

Isoleren en circuleren

Het aanbrengen en verbeteren van isolatie is een beproefde manier om een woning of bedrijfspand energiezuiniger te maken. Het is van belang om daarbij ook een plan te hebben voor de toevoer van verse lucht en de afvoer van gebruikte lucht. Als het pand luchtdicht wordt, neemt de luchtkwaliteit snel af. Goed op elkaar afgestemde isolatie en ventilatie draagt 100% bij aan een duurzaam en gezond leefklimaat. Mits deze goed wordt onderhouden, tenminste. Hieronder valt ook het tijdig vervangen van de luchtfilters.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste luchtfilters voor jouw project? Of heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook onze blog over fijnstof.

Geschreven door Elmo
Marketing Manager bij Tops Luchtfilters