Filter je keuze

Filtertype:

Meten van luchtkwaliteit

Zicht op binnenklimaat

De aandacht voor de luchtkwaliteit is enorm toegenomen en de kans is groot dat dat een blijvend karakter heeft. Momenteel wordt in meer en meer bedrijven, en op bijna alle scholen, gemeten wat de kwaliteit van de lucht is. Enerzijds om te monitoren hoe gezond de situatie is en anderzijds om snel te kunnen inspringen bij code oranje of rood.

Omdat met het blote oog niet zichtbaar is hoe schoon de lucht is en wat er gezamenlijk wordt in- en uitgeademd, is een luchtkwaliteitsmeter een uitkomst voor wie zicht wil hebben op het binnenklimaat.

Waarom meten?

We zijn meer gaan meten sinds 2020. Met stijgende R-getallen in tijden van bovenmatige virusoverdracht ligt uiteraard de focus al snel op luchtkwaliteit. Er zijn nog meer redenen om de lucht in een ruimte te meten. Temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 bepalen samen voor een groot deel hoe fit we ons voelen in een ruimte. We zijn productiever, hebben een hogere concentratie en weerstand als onderstaande waarden gunstig zijn:

  • Temperatuur 19 – 21 graden Celcius
  • Luchtvochtigheid 40 – 60 %
  • CO2 maximaal 800 ppm (parts per million)

Welke waarden kunnen worden gemeten?
Behalve temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 kunnen ook fijnstof en zuurstofgehalte in een ruimte gemeten worden.

Hoe werkt een luchtkwaliteitsmeter?
Er zijn verschillende meters op de markt voor zowel leek als professional. Door het apparaat van uw keuze in iedere willekeurige ruimte te plaatsen kunt u de luchtkwaliteit te meten. Na een korte kalibratie ziet u in één oogopslag de gemeten waarden op het display vermeld. De meeste meters zijn aan een app te koppelen voor meer details over de metingen.

Wat is de oorzaak van een slechte luchtkwaliteit?
Een slechte luchtkwaliteit is meestal het gevolg van gebrekkige ventilatie, ondanks de aanwezigheid van mechanische ventilatie. Dat heeft te maken met de juiste instelling van de installatie ten opzichte van de situatie. CO2 meters (link) geven veel inzicht in pieken en dalen, zowel thuis als op kantoor of op school.

In de praktijk

In huis wordt er bijvoorbeeld in huis op gas gekookt dan slaan de CO2 waarden al snel door en is het nodig om de afzuigkap goed te gebruiken en de stand van de ventilatie unit tijdelijk op 3 te zetten. Ook het branden van kaarsen en kachelhout vragen om extra ventilatie om de lucht in huis gezond te houden.

In ruimtes die intensief gebruikt worden, zoals klaslokalen waar elke 50 minuten opnieuw 30 personen plaatsnemen of vergaderruimtes waar na anderhalf uur ingespannen de agendapunten bespreken de deur pas weer opengaat, is het van belang om te meten zodat er tijdig extra geventileerd kan worden. Dit komt de kwaliteit van de inspanningen ten goede en draagt bij aan de vitaliteit van medewerkers, leerlingen en studenten.

Bijzonderheden

Onderzoek wijst uit dat een hogere luchtkwaliteit leidt tot afname van astmatische en COPD gerelateerde klachten. Door te meten is er veel comfort te behalen voor mensen met deze aandoeningen. We werken samen met een longarts aan het verzamelen van data om op deze manier ook ter ondersteuning van medische specialisten te kunnen werken aan verbetering van de gezondheid.

Geschreven door Hobie
Operations Manager bij TOPS Luchtfilters