Filter je keuze

Filtertype:

Impact luchtkwaliteit op de slaapkwaliteit

We slapen circa 30% van ons leven. Die uren zijn nogal van invloed op het wakkere deel van de dag, de overige 70% van ons leven. Hoe we ontwaken zegt al veel van de kwaliteit van de genoten slaap. Als herboren? Niets meer aan doen. In alle andere gevallen is het zinvol om verder te lezen.

Goed slapen is een hot topic. Er is een hele markt aan E-courses, rustgevende druppels en andere manieren of middelen om een goede nachtrust te bewerkstelligen. Een goede nachtrust is de sleutel naar een productieve dag. Naar een opgeruimd hoofd dat alles beter kan overzien. En naar een lichaam dat fit is omdat het voldoende is opgeladen.

De celdeling in slaapstand is namelijk maximaal waardoor we fysiek goed kunnen herstellen. Dat is een reden om ons te verdiepen in de ideale omstandigheden om dat proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Er is veel advies te vinden o.a over het effect van koffie, alcohol en beeldschermgebruik. Wij richten ons uiteraard vanuit ons vakgebied op de rol van de luchtkwaliteit in de slaapruimte.

Ventileren = vitaliseren

Het belangrijkste aandachtspunt daarbij is de concentratie van CO2 in de slaapkamer. ’s Nachts neemt die snel toe. Bij het uitademen stoten we kooldioxide uit, die in de ruimte blijft hangen zolang er niet voldoende verse lucht wordt toegevoerd. Tot ongeveer 800 ppm (parts per million) CO2 spreekt men van een goede luchtkwaliteit om te slapen. In veel slaapkamers is de concentratie echter heel wat hoger. Als er twee personen slapen slaat een CO2 meter in minder dan een uur tijd uit naar de rode zone. Bij één persoon duurt dat iets langer maar ook dan is het grootste deel van de nacht de lucht onvoldoende vers.

Dat is ook niet zo vreemd, want onze slaapkamers zijn vaak klein en laag – perfecte omstandigheden voor een hoge CO2-concentratie, vooral wanneer je slaapt. Slaapexperts raden aan om het raam in de slaapkamer ’s nachts indien mogelijk niet volledig gesloten te houden en om de kwaliteit van de ruimtelucht continu te bewaken. Onze vitale organen zoals onze longen en hersenen werken en herstellen het best als er verse lucht wordt ingeademd. Terwijl je slaapt kom je dan volledig op kracht.

Passief gezonder

Verse lucht draagt op deze manier passief bij aan ons welzijn en het vraagt geen enkele inspanning. Alleen een bewuste keuze voor gezonde lucht. Zeker tijdens onze slaap.

Onderzoek in woningen laat zien dat de hoeveelheid verse luchttoevoer in slaapkamers vaak onvoldoende is. Mede door de tijd die we er doorbrengen is een goede luchtkwaliteit in de slaapruimte extra belangrijk. Een gezond binnenklimaat begint bij de basis: een goed ventilatiesysteem en het tijdig vervangen van verzadigde filters. Afhankelijk van de kwaliteit van de buitenlucht kunnen filters worden ingezet die tevens ultrafijnstof en/of pollen opvangen.

Hoe meet je binnen de luchtkwaliteit?

Een eerste stap naar een gezond binnenklimaat is monitoren wat de CO2 waarden zijn in een ruimte. Een CO2 meter meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, uitgedrukt in PPM. Aan de hand van de CO2 waarden in een ruimte kan er actie worden ondernomen. Bij een waarde van 800 of hoger is het noodzakelijk dat er beter wordt geventileerd in de ruimte. Bij een PPM van 1200 en hoger ontstaan er gezondheidsklachten. Meten = weten.

Geschreven door Bas
Online Marketeer bij Tops Luchtfilters