Filter je keuze

Filtertype:

Een gezond binnen­klimaat creëren

De meeste tijd van ons leven brengen we binnen door, namelijk zo’n 80%. Een groot deel hiervan is op het werk. Maar een gezond binnenklimaat op het werk en thuis is niet altijd zeker terwijl het wel bijdraagt aan de productiviteit en het ziekteverzuim.

De gevolgen van slechte ventilatie

In dit artikel leggen we uit wat de gevolgen zijn van slechte ventilatie en helpen we je bij het creëren van een gezond binnenklimaat. Slechte ventilatie in huis of op het werk kan grote gevolgen hebben. De plek waar jij vaak bent, kan namelijk “ziek” worden. Je kunt te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels op de muren en plafonds.

Zoals in de inleiding genoemd brengen we ongeveer 80% van onze tijd binnen door. Dit betekent dat we het grootste deel van de dag binnen in- en uitademen. De gezonde zuurstofrijke lucht die in de binnenruimte aanwezig is, wordt op deze manier vervangen door vervuilde lucht. Daarnaast stijgt de luchtvochtigheid na het nemen van bijvoorbeeld een douche.

Wanneer er dan niet goed geventileerd wordt, krijgt vocht de kans om gemakkelijk te verspreiden. De vochtige lucht wordt namelijk niet afgevoerd. Daarom zie je ook vaak de schimmelplekken in een badkamer.

Naast de schimmel- en vochtproblemen heb je ook nog kans op een CO-vergiftiging bij slechte ventilatie. Een slechte ventilatie in samenwerking met een slechte verwarmingsinstallatie kan hiervoor zorgen. Zorg er dus voor dat je de luchtkwaliteit goed meet én plaats een CO-melder.

Het belang van goede ventilatie

We kunnen allemaal bedenken dat goed ventileren belangrijk is, maar waarom is dit precies? Als er op een werkplek niet goed geventileerd wordt, kan je last krijgen van onder andere: concentratieproblemen, luchtwegproblemen, astma, hoofdpijn en irritatie aan de ogen/huid. Bovendien ligt het ziekteverzuim ook veel hoger.

Als eigenaar van bijvoorbeeld een kantoorpand is het daarom ook belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie. Dit draagt namelijk bij aan de productiviteit van medewerkers. Daarnaast ligt het ziekteverzuim een stuk lager. Investeren in goede ventilatie is dus ook echt een investering, omdat mensen beter kunnen presteren.

Wat is een gezond binnenklimaat?

Voor iedereen is een gezond binnenklimaat anders. Factoren als temperatuur, luchtvochtigheid en frisse lucht bepalen het binnenklimaat. Sommige mensen hebben het altijd warm en werken dus graag in een koudere ruimte. Andere mensen vinden het juist weer fijn als ze in een warmere omgeving kunnen werken. Het ideale binnenklimaat is dus lastig te noemen, maar over het algemeen is het meest aangename binnenklimaat tussen de 18 en 24 graden met een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60%.

In een ruimte waar fysieke arbeid geleverd wordt, zoals bijvoorbeeld een sportschool, vragen natuurlijk om een ander binnenklimaat dan in een woning.

Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

Er zijn veel manieren om voor een gezond binnenklimaat te zorgen. Maar wij lichten er een aantal uit die goed werken.

Controleer de ventilatie
Staat het ventilatiesysteem aan en werkt het ook daadwerkelijk? Dat is erg belangrijk. Een continue stroom van frisse lucht heeft zoals eerder genoemd veel voordelen. Twijfel je of de ventilatie goed werkt? Dan kan je dit altijd controleren met een luchtkwaliteitsmeter.

Onderhoud het ventilatiesysteem
Als je over een ventilatiesysteem beschikt, is het belangrijk om dit goed te onderhouden. Op deze manier voorkom je luchtverontreiniging. Ons advies is om dit periodiek door een professional te laten doen. Tijdens een onderhoud kijkt een monteur of het systeem nog op de juiste manier werkt en kan alles weer goed afgesteld worden.

Reinig kanalen
Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht van buiten schoon de binnenruimte wordt ingeblazen. Vervolgens wordt de vieze lucht weer naar buiten afgevoerd. Tijdens het ventileren blijven stofdeeltjes achter in de kanalen. Deze stofdeeltjes trekken vervolgens weer virussen, schimmels en bacteriën aan. Wanneer de lucht door de kanalen wordt vervoerd, worden deze deeltjes ook weer verspreid door de woning. Wij raden daarom aan om de kanalen iedere 6 jaar te (laten) reinigen.

Plaats de juiste filters
Vanuit Eurovent is een richtlijn ontwikkeld voor de filterkeuze. Voor verschillende ruimtes heeft Eurovent een richtlijn voor de minimale efficiency die een filter moet halen. Met andere woorden hoeveel procent van de stofdeeltjes moet het filter afvangen. Afhankelijk van de buitenluchtkwaliteit en het gewenste binnenklimaat kan hierin een keuze worden gemaakt. In de blog Luchtfilterkeuze met Eurovent richtlijn wordt dit volledig uitgelegd.

Geschreven door Marleen
Customer Sales Support bij TOPS Luchtfilters

Hulp nodig bij het creëren van een gezond binnenklimaat?

Neem contact op