Filter je keuze

Filtertype:

Onderhoud lucht behandelings kast

Gezonde lucht begint bij een schone luchtbehandelingskast (LBK). Maar dat is niet de enige reden om de klimaatinstallatie regelmatig te controleren en te investeren in preventief onderhoud. Een goed werkend systeem heeft immers ook een positief effect op het energieverbruik en de levensduur van het systeem. Bovendien voorkomt het allerlei vervelende gezondheidsklachten.

Alle reden dus om de filters, zoals het zakkenfilter, tijdig te vervangen en de algehele staat van de overige onderdelen regelmatig te controleren. Zo haal je het maximale uit je LBK.

Onderhoud luchtbehandelingskast

Een luchtbehandelingskast bestaat uit (zakken)filters, verwarmings- en koelelementen, ventilatoren, geluidsdempers, bevochtigers en ontvochtigers. Enkel wanneer al deze componenten naar behoren werken, zal de LBK optimaal presteren. Daarom is het belangrijk om de conditie van het systeem goed in de gaten te houden

Ons advies is dan ook om het systeem maandelijks te controleren op slijtage, beschadigingen, lekkages en stofophopingen. Is hier sprake van? Schakel dan liefst een professional in. Het vervangen van de filters kun je eventueel zelf doen. Doe dit tijdig; minstens tweemaal per jaar.

Vervuilde luchtfilters

Hoe snel filters vernieuwd moeten worden, is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kun je onder meer denken aan de aanwezigheid van mensen, bedrijfsprocessen, het seizoen en de mate van luchtvervuiling in de directe omgeving. Hoewel de gemiddelde levensduur van een luchtfilter 6 maanden bedraagt, is het dus verstandig ze tussentijds te controleren. Vervang de luchtfilters liefst tijdig, maar uiterlijk wanneer:

- deze verzadigd is;
- deze kapot is of lekt;
- de uiterste termijn nadert;
- de eindweerstand (max. 450 Pa) wordt bereikt.

Hoe hoog de weerstand is, kun je aflezen op de pascalmeter. Voor de meeste filters in luchtbehandelingskasten wordt een wisselweerstand van 250 Pa geadviseerd. Twijfel je? Raadpleeg dan de handleiding van het systeem. Je zult merken dat de weerstand (mate van vervuiling) sterk toeneemt in het pollen- en kachelseizoen. In de herfst en het voorjaar zijn nieuwe filters dan ook zeer gewenst.

Filters vervangen: voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk begint met het vervangen van het (zakken)filter, is het belangrijk om na te gaan met welke stoffen je mogelijk in aanraking komt. Deze informatie is nodig om te bepalen welke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) nodig zijn. Sommige stoffen, zoals fijnstof, zware metalen en micro-organismen, kunnen immers schadelijk zijn voor de gezondheid. In weinig risicovolle omgevingen zoals kantoor- of woongebouwen zijn een mondkapje (min. FFP2) en nitrilhandschoenen veelal voldoende.

Wil je een actief koolfilter verwijderen? Draag dan liefst een halfgelaatsmasker met eenzelfde filter (type A, B, E, K, Hg of P). In meer risicovolle omgevingen, zoals een laboratorium of productiehal, zijn andere PBM’s nodig. Informeer bij de veiligheidscoördinator of bedrijfsarts welke maatregelen je moet treffen om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Tenslotte wordt het afgeraden om te eten, drinken of roken tijdens het vervangen van het filter.

Filters luchtbehandelingskast vervangen

Het op een juiste en verantwoorde manier vernieuwen van een luchtfilter vraagt om een bepaalde aanpak. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet:

Stap 1. Schakel de installatie uit

Stap 2. Haal het (oude) filter voorzichtig uit de LBK

Stap 3. Verpak het oude filter in een luchtdichte zak of doos

Stap 4. Reinig de installatie en controleer de afdichtingen in het filterframe

Stap 5. Vervang beschadigde afdichtingen of klemmen (indien nodig)

Stap 6. Plaats het nieuwe filter voorzichtig in de LBK

Stap 7. Noteer op de onderhoudskaart:

  • wanneer en door wie de filters zijn vervangen
  • de wisselweerstand na het vervangen van de filters
  • wanneer de filters opnieuw vervangen moeten worden

Stap 8. Schakel de installatie in

Stap 9. Voer het vuile luchtfilter af. Gelieve de milieuregels na te leven.

  • Filters voor buitenlucht en recirculatie: industrieel afval
  • Filters voor schadelijke stoffen: chemisch afval

Schakel een specialist in als je hulp nodig hebt bij het vervangen van het filter of het reinigen van de luchtbehandelingskast. Indien gewenst kan deze ook het gehele systeem inspecteren en advies geven over te nemen maatregelen.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste luchtfilters voor jouw luchtbehandelingskast? Of heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op.