Filter je keuze

Filtertype:

Lucht­kwaliteit binnen

Passief gezond en actief aan het werk

Ventilatie is een hot topic. Momenteel is er volop aandacht voor het optimaal verversen van lucht. Deze focus is van belang: beter ventileren verbetert de gezondheid. De buitenlucht raakt meer en meer verontreinigd. Een groeiend aantal mensen krijgt klachten en lijdt onder aandoeningen die aanwijsbaar het gevolg zijn van een slechte luchtkwaliteit. Zo buiten zo binnen dus waar te beginnen?

Allereerst is er een keuze om te maken over investeren in het binnenklimaat. Het besef van de impact van gezonde lucht is daarbij de beste raadgever. De kwaliteit van de lucht bepaalt namelijk mede de kwaliteit van de algehele gezondheid.

Passief gezonder

Een gezond binnenklimaat begint bij de basis: een goed ventilatiesysteem en het tijdig vervangen van verzadigde filters. Ademhalen is onze eerste levensbehoefte: we kunnen ongeveer 1 minuut zonder lucht. Onze vitale organen zoals onze longen en hersenen werken het best als er verse lucht wordt ingeademd. Schone lucht is even belangrijk als schoon drinkwater. De kwaliteit van de lucht bepaalt namelijk mede de kwaliteit van onze algehele gezondheid én het functioneren van het brein. Het bevordert namelijk ook het concentratievermogen. Wel zo fijn als ambities waargemaakt moeten worden.

Waarschijnlijk blijven we ook nog een hele periode alert op de overdracht van virussen in gedeelde ruimtes. Ventilatie blijkt een sleutelwoord in deze. De preventieve gezondheidsvoordelen van deze focus zijn bovendien groter dan alleen het voorkomen van besmettingen. We zijn vitaler als we een gezond binnenklimaat hebben. Verse lucht draagt passief bij aan onze kwaliteit van leven en het vraagt geen enkele inspanning. Alleen een bewuste keuze voor gezonde lucht.

Op kantoor

Op de werkvloer brengen we veel tijd door. Het is een plek waar we verwachtingen waar willen maken, grootse plannen uitrollen, nieuwe ideeën genereren. Er wordt een beroep op ons beste kunnen gedaan en ons werk geeft ons in gunstige gevallen voldoening en zingeving. We zijn ons ervan bewust dat we een taak te volbrengen hebben en een werkgever schept daarvoor de juiste voorwaarden. Om iedereen goed te laten functioneren en ontwikkelen.

Op zo’n plek is van alles aan de hand. Er worden doelstellingen gehaald, deadlines gemist, jubilea en andere mijlpalen gevierd, begrotingen opgesteld en persoonlijk lief en leed gedeeld. Onze werkplek maakt een substantieel deel uit van ons bestaan. Daar is een groot en gezamenlijk belang om verse lucht te hebben en te houden. Zodat iedereen fit en fluitend aan het werk blijft.

Op school

De krantenkoppen over ventilatie op scholen zijn maar op een manier te interpreteren: het is niet op orde. Met de pandemie als aanleiding is grondig werk gemaakt van het in kaart krijgen van de zwakke scholen op het gebied van verse lucht. Heel goed dat dit wordt aangepakt, met uiteindelijk een enorme bijvangst: beter ventileren = beter concentreren.

Concentratie is de sleutel naar prestaties van zowel leerlingen als docenten. Een goede luchtkwaliteit heeft direct invloed op de concentratie bevorderen en de productiviteit. Scholen hebben er belang bij om een goed binnenklimaat te creëren.

Hoe verbeter je binnen de luchtkwaliteit?

Een eerste stap naar een gezond binnenklimaat is monitoren wat de CO2 waarden zijn in een ruimte. Een CO2 meter meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, uitgedrukt in PPM (parts per million). Aan de hand van de CO2 waarden in een ruimte kan er actie worden ondernomen. Bij een waarde van 800 of hoger is het noodzakelijk dat er beter wordt geventileerd in de ruimte. Bij een PPM van 1200 en hoger ontstaan er gezondheidsklachten. Meten = weten.

Geschreven door Sven
International Account Manager bij TOPS Luchtfilters

Wil je graag advies over het kiezen van het juiste luchtfilter? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag over de beste filterkeuze voor jouw toepassing.