Filter je keuze

Filtertype:

De kracht van schone lucht

Onzichtbaar voor het oog en zeer merkbaar voor de luchtwegen: schone lucht.

De kracht van schone lucht

Onzichtbaar voor het oog en zeer merkbaar voor de luchtwegen: schone lucht. Aan zee of in het bos halen we instinctief diep adem om onze longen te vullen met zuurstofrijke en super schone lucht. Dat gaat vanzelf, en we voelen ons daarna als herboren. Direct effect. Hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van de lucht die we inademen als we binnen zijn?

Virusdeeltjes

De kwaliteit van de lucht in onze binnenruimtes bepaalt meer dan je zou denken. Eén aspect dat veelvuldig in het nieuws is geweest, is de relatie tussen ventilatie en de verspreiding van virusdeeltjes. Mede door de pandemie staat ventilatie hoger op de agenda dan ooit. Zowel bij mensen thuis als in de openbare ruimte of in sportscholen, leslokalen, horeca en op de werkvloer. Het rijtje is nog langer: overal waar mensen binnen samen zijn. Opeens zijn we ons ervan bewust dat we voor onszelf en voor elkaar een gezond binnenklimaat nodig hebben. Het belang van adequate ventilatie is tot bijna iedereen doorgedrongen.

Fijnstof en pollen

Het goede bericht is dat we met deze ontwikkeling vooruitgang boeken op meerdere vlakken. Ongezonde lucht veroorzaakt namelijk longziekten en verergert bestaande longklachten. Alleen al in Nederland zijn 1,2 miljoen* mensen met een longaandoening voor wie ontspannen ademen geen vanzelfsprekendheid is. Dat maakt het optimaal filteren van vervuilde buitenlucht een prioriteit, zodat de lucht die naar binnen stroomt zo zuiver mogelijk is. Door het gebruik van de juiste filters, en het tijdig vervangen daarvan, krijgt fijnstof geen of weinig kans om bijvoorbeeld in huis of op kantoor tot de longen door te dringen. Dat ontlast mensen met een longziekte en voorkomt bovendien veel gezondheidsproblemen. Ook mensen met hooikoorts of een pollenallergie hebben veel baat bij goed geventileerde lucht.

*bron: Longfonds

Focus

In het rijtje voordelen van schone lucht is nog een pluspunt te noemen die op scholen en in bedrijven en organisaties een grote meerwaarde heeft: concentratie. Onze hersenen functioneren beter als we in een ruimte zijn waar schone lucht de norm is. Het is gemeten en bewezen wat het effect is op de effectiviteit van de inspanningen. Er worden minder fouten gemaakt als de lucht fris en zuiver is. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt hoe je hersenen zuurstof nodig hebben om te werken. Dan is de kwaliteit van de lucht een belangrijke factor bij de kwaliteit van het denk- of leerproces.

Met het vele thuiswerken is het zinnig om goed te kijken naar de thuiswerkplek en hoe ventilatie daar kan bijdragen tot betere output. Productiviteit gaat samen met de luchtkwaliteit. Het is maar dat je het weet. En als je dit leest in een goed geventileerde ruimte is de kans klein dat je het vergeet.

Tips

  1. Ventileer voldoende, om een continue stroom van verse en schone lucht te krijgen.
  2. Vervang filters tijdig. Bij gebruik van een ventilatiesysteem staat of valt het effect met de verzadiging van het filter.
  3. Verbeter de luchtvochtigheid. Dat kan met een luchtbevochtiger maar ook met luchtzuiverende planten of bakjes water in de buurt van de radiator.
  4. Plaats een luchtkwaliteitsmeter. Afhankelijk van de ingebouwde parameters kun je ieder moment zien hoe het staat met o.a. de CO2, luchtvochtigheid en fijnstof.

Geschreven door Elmo
Marketing Manager bij Tops Luchtfilters

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook onze blog over fijnstof!