Filter je keuze

Filtertype:

De impact van een slechte luchtkwaliteit

Ventilatie is een hot topic. Met de pandemie als aanleiding is er meer en meer aandacht voor het verversen van lucht. Het is van belang dat dit wordt aangepakt: beter ventileren verbetert de gezondheid.

Luchtverontreiniging

We kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe het was voordat er veilig drinkwater uit de kraan kwam. Toch is het nog niet zo lang geleden dat nare ziekteverwekkers veel kans kregen om via het drinkwater huis te houden. Gelukkig ligt dat achter ons.

In de tussentijd is de lucht echter steeds meer verontreinigd geraakt. Een groeiend aantal mensen krijgt klachten en lijdt onder aandoeningen die aanwijsbaar het gevolg zijn van een slechte luchtkwaliteit. Alleen al in Nederland zijn 1,2 miljoen* mensen met een longaandoening voor wie ontspannen ademen geen vanzelfsprekendheid is.

Ademhalen is onze eerste levensbehoefte: we kunnen ongeveer 1 minuut zonder lucht. Onze vitale organen zoals onze longen en hersenen werken het best als er verse lucht wordt ingeademd. Schone lucht is zeker zo belangrijk als schoon drinkwater. De kwaliteit van de lucht bepaalt namelijk mede de kwaliteit van onze algehele gezondheid én het functioneren van het brein.

*bron: Longfonds

Passief gezonder

We willen allemaal graag gezond zijn, energiek leven en vitaal ouder worden. Daar hebben we vaak ook best wat voor over. We houden rekening met wat we eten, drinken en we zorgen dat we voldoende bewegen. Dan is het best gek dat we nog niet altijd stil staan bij de kwaliteit van de lucht die we binnenkrijgen. Verse lucht draagt passief bij aan onze kwaliteit van leven en het vraagt geen enkele inspanning. Alleen een bewuste keuze voor gezonde lucht.

Op de situatie buiten kunnen we maar weinig invloed uitoefenen. Thuis en op de werkvloer brengen we het meeste tijd door en daar kunnen we zeker iets veranderen. Het begint met een goed ventilatiesysteem en het tijdig vervangen van verzadigde filters. Als je ziet wat de filters hebben opgevangen kun je opgelucht ademhalen dat je dat goed geregeld hebt.

Waarschijnlijk blijven we ook nog een hele periode alert op de overdracht van virussen in gedeelde ruimtes. Ventilatie blijkt een sleutelwoord in deze. De preventieve gezondheidsvoordelen van deze focus zijn groter dan alleen het voorkomen van besmettingen. We zijn vitaler als we een gezond binnenklimaat hebben.

Hoe verbeter je binnen de luchtkwaliteit?

Een eerste stap naar een gezond binnenklimaat is monitoren wat de CO2 waarden zijn in een ruimte. Een CO2 meter meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, uitgedrukt in PPM (parts per million). Aan de hand van de CO2 waarden in een ruimte kan er actie worden ondernomen. Bij een waarde van 800 of hoger is het noodzakelijk dat er beter wordt geventileerd in de ruimte. Bij een PPM van 1200 en hoger ontstaan er gezondheidsklachten. Meten = weten.

Geschreven door Hobie
Operations Manager bij Tops Luchtfilters

Benieuwd naar de kracht van schone lucht? Lees dan onze blog over schone lucht!