Filter je keuze

Filtertype:

De luchtkwaliteit in Brabant

In Noord-Brabant woont niemand op een plek met gezonde lucht!

Zo blijkt uit een onderzoek van de Brabantse GGD. De meest recente gegevens komen uit metingen van 2019. “In Brabant wordt op geen enkel adres voldaan aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie”, meldt de GGD Hart voor Brabant.

Het verkeer, de industrie en de veehouderij hebben invloed op de kwaliteit van de lucht in de regio. Metingen zijn de basis voor het vaststellen van luchtkwaliteit. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) monitort de luchtkwaliteit met metingen (Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit) en berekeningen. Met de resultaten van de metingen en modelberekeningen maakt het RIVM jaarlijks concentratiekaarten voor Nederland. Via de website van luchtmeetnet kun je de gemeten luchtkwaliteit van circa 75 locaties in Nederland vinden.

Roulerende luchtmeetstations

De provincie wil dat Brabant een fijne, veilige en gezonde provincie is om te wonen en te ondernemen. Schone lucht is daarvoor een basisvoorwaarde. En hoe meer meetstations er zijn, hoe beter de luchtkwaliteit gemeten – en daardoor – berekend kan worden. Het aantal meetlocaties in Nederland is echter beperkt, omdat het opzetten en onderhouden van de stations kostbaar is. De roulerende meetstations blijven tenminste een half jaar op een locatie staan, maar als de resultaten daar aanleiding voor geven, kan dit verlengd worden. De meetgegevens zijn te volgen via: brabantluchtmeet.net.

Schade aan gezondheid

Luchtvervuiling in Brabant zorgt voor veel schade aan de gezondheid zoals astma, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Er zijn meer maatregelen nodig om de luchtkwaliteit verder te verbeteren, concluderen de Brabantse GGD’en. Zo kunnen gemeenten meedoen aan het Schone Lucht Akkoord. Maar ook bedrijven en Brabanders kunnen bijdragen aan een gezondere lucht. Een lagere blootstelling aan luchtvervuiling levert altijd gezondheidswinst op.

Wat kun je zelf doen?

Ook inwoners van Noord-Brabant kunnen een steentje bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Laat de open haard of vuurkorf uit en reis meer met de fiets of lopend in plaats van met de auto. De GGD geeft informatie over wat je zelf kunt doen voor een schone lucht op deze website. Ook kan iedereen zijn gemeente oproepen om mee te doen met het Schone Lucht Akkoord.

Gezonde lucht in huis

Woon je in een regio met ongezonde buitenlucht dan heeft de luchtkwaliteit in huis extra aandacht nodig. Een eerste stap naar een gezond binnenklimaat is monitoren wat de CO2 waarden zijn in een ruimte. Een CO2 meter meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, uitgedrukt in PPM (parts per million). Aan de hand van de CO2 waarden in een ruimte kan er actie worden ondernomen. Bij een waarde van 800 of hoger is het noodzakelijk dat er beter wordt geventileerd in de ruimte. Bij een PPM van 1200 en hoger ontstaan er gezondheidsklachten. Meten = weten.

Maak je gebruik van mechanische ventilatie kijk dan goed welke filters je nodig hebt. Er is een direct verband met de kwaliteit van de lucht in een ruimte met hoe de situatie buiten is. Die lucht haal je naar binnen om te ventileren. Onze filters vangen deeltjes van diverse grootte op en zijn in verschillende klassen ingedeeld, afhankelijk van de mate en aanwezigheid van fijnstof in de omgeving. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze om thuis of op het werk een gezond klimaat te hebben en te houden.

Geschreven door Mirjam
Customer Sales Support bij Tops Luchtfilters

Meer weten?

Wil je graag advies over het kiezen van het juiste luchtfilter? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk de blog over de luchtfilterkeuze. We adviseren je graag over de beste filterkeuze voor jouw toepassing.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook onze blog over fijnstof!