Filter je keuze

Filtertype:

Ultrafijnstof rondom Schiphol

Risicovol ultrafijnstof rondom schiphol

De impact van de luchtvaart op de kwaliteit van de lucht wordt steeds helderder. Een recente studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toont aan dat inwoners van gemeenten rondom Schiphol een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten dan elders in Nederland.

De boosdoener: ultrafijnstof afkomstig van vliegtuigen. Ook zijn er aanwijzingen dat uitstoot van deze kleine stofdeeltjes nadelige gevolgen heeft voor zwangeren en de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Volgens de onderzoekers is er ‘indicatief bewijs’ dat er een verband is tussen sterftegevallen door hartritmestoornissen en hoge concentraties ultrafijnstof. Er is onderzoek gedaan in een straal van 50 kilometer rondom luchthaven Schiphol. Onderzoekers vonden ook aanwijzingen dat onder andere de kans op vroeggeboorte rondom Schiphol groter is. Een verband tussen de fijnstofconcentraties en aangeboren afwijkingen wordt ‘waarschijnlijk geacht’.

Confronterend

Dat zijn confronterende uitkomsten. Dat de plek waar je woont of werkt zoveel onzichtbare deeltjes in de lucht heeft die levensbedreigend kunnen zijn. Het onderzoek is een vervolg op een RIVM-onderzoek van drie jaar geleden. Daaruit bleek dat kinderen in de omgeving meer last hebben van acute luchtwegklachten, zoals kortademigheid en piepende ademhaling. Ook mensen in die omgeving met COPD en astma ervaren problemen.

Longschade bij kinderen

Longarts Arent Jan Michels kijkt vanuit zijn expertise kritisch naar de gevolgen voor kinderen: “Zowel huisartsen als longartsen pleiten voor schone lucht in de directe omgeving van jonge kinderen. Vanaf de baarmoeder tot de zevende verjaardag is de meest kritieke fase. Voor meisjes geldt dat ze tot 18 jaar fysiek ontwikkelen en bij jongens is dat tot 21 jaar. Dat is iets om goed bij stil te staan.

Omdat kinderen longschade ontwikkelen door omgevingslucht ligt hier een belangrijke kiem. Uit studies blijkt de negatieve impact van omgevingslucht op de ontwikkeling van astma. Verontreinigde lucht, binnen of buiten, richt schade aan tijdens de ontwikkeling van de longen waar levenslang last van ondervonden wordt. Als het gaat om gezond opgroeien is rekening houden met de kwaliteit van de lucht een belangrijke factor.”

Ultrafijnstof zijn zeer kleine deeltjes fijn stof in de lucht (kleiner dan 0,1 micrometer). Je kunt ze niet zien of ruiken. Via je longen kunnen ze dieper doordringen in je lichaam en eenmaal in je lichaam verspreiden ze zich gemakkelijk.

Clean Air Act

De medische wetenschap is doordrongen van de impact van luchtkwaliteit op onze gezondheid. Arent Jan Michels: “Voorheen werd luchtverontreiniging nauwelijks meegenomen in onze blik op gezondheid. Dat ligt nu wel anders, zowel huisartsen en longartsen onderschrijven de noodzaak van schone lucht. In Californië waren ze zich daar al eerder van bewust. Daar vereist de Clean Air Act dat de overheid zes veelvoorkomende verontreinigende stoffen reguleert. Dat gaat om deeltjesvervuiling, ozon op leefniveau, koolmonoxide, zwavel, stikstof en lood. Als we het goed regelen met bovengenoemde stoffen dan komen we een heel eind in de goede richting.”

Gezonde lucht in huis

Woon je in een regio met ongezonde buitenlucht dan heeft de luchtkwaliteit in huis extra aandacht nodig. Een eerste stap naar een gezond binnenklimaat is monitoren wat de CO2 waarden zijn in een ruimte. Een CO2 meter meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, uitgedrukt in PPM (parts per million). Aan de hand van de CO2 waarden in een ruimte kan er actie worden ondernomen. Bij een waarde van 800 of hoger is het noodzakelijk dat er beter wordt geventileerd in de ruimte. Bij een PPM van 1200 en hoger ontstaan er gezondheidsklachten. Meten = weten.

Maak je gebruik van mechanische ventilatie kijk dan goed welke filters je nodig hebt. Er is een direct verband met de kwaliteit van de lucht in een ruimte met hoe de situatie buiten is. Die lucht haal je naar binnen om te ventileren. Onze filters vangen deeltjes van diverse grootte op en zijn in verschillende klassen ingedeeld, afhankelijk van de mate en aanwezigheid van fijnstof in de omgeving. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze om thuis of op het werk een gezond klimaat te hebben en te houden.

Geschreven door Mirjam
Customer Sales Support bij Tops Luchtfilters

Meer weten?

Wil je graag advies over het kiezen van het juiste luchtfilter? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk de blog over de luchtfilterkeuze. We adviseren je graag over de beste filterkeuze voor jouw toepassing.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook onze blog over fijnstof!